Gouden Penning voor Ivo Van Hove

Gouden Penning voor Ivo Van Hove

De KVAB (Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten) reikt op het einde van elk jaar grote prijzen uit aan zowel wetenschappers als kunstenaars die van de wereld een betere plaats maken door het bevorderen van dé wetenschap en van dé kunsten. De meest prestigieuze prijs van de KVAB is de Gouden Penning. In 2023 gaat deze naar regisseur Ivo Van Hove, die als artistiek innovator een ambassadeur is van de Vlaamse cultuur op internationaal niveau.

Van NY tot London, Chili, Argentinië, Moskou, Sydney en Taipei. Van Juliette Binoche tot Bryan Cranston, Gillian Anderson, Jude Law, Isabelle Huppert en David Bowie. Van Bergman tot Visconti, Pasolini en Antonioni… Ivo Van Hove kan blijkbaar niet stilzitten in de wijde wereld. 

Wij zijn dan ook blij dat hij heel even tijd vrij kan maken om als laureaat de Gouden Penning van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten in ontvangst te nemen op 9 december 2023 in het Paleis der Academiën.  

Het werkterrein van Ivo Van Hove – samen met zijn levenspartner en scenograaf Jan Versweyveld – is enorm: hij kende een Vlaamse, Belgische en internationale topcarrière. Zijn oeuvre omvat werk als theatermaker, maar ook affiniteiten met film en opera, omgang met zowel klassieke en moderne theaterschrijvers als met hedendaagse auteurs, sociaal-maatschappelijke betrokkenheid, een feilloos aanvoelen van wat leeft in de kunstwereld en de wereld daarbuiten.

De KVAB erkent hem met de Gouden Penning voor zijn voorpostfunctie als artistiek innovator: in zijn handen worden theater en opera geen verouderde museale kunsten, maar een spiegel van onze tijd.

Ivo Van Hove reageerde verheugd. “In de KVAB zijn Kunsten en Wetenschappen samen ondergebracht. Dat vind ik bijzonder. Ik heb altijd gevonden dat zij véél met elkaar gemeenschappelijk hebben. Ze vergen allebei creativiteit. De wetenschap probeert ook de mens beter te begrijpen en de wereld te doorgronden. Het is de ‘scheppingsdrang’ die zowel de wetenschapper als de kunstenaar drijft.”

De Gouden Penning is de belangrijkste prijs van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB). Vorige laureaten waren onder meer: Erika Vlieghe, Jos Delbeke, Alain Platel, Marleen Temmerman, Peter Piot, Herman Van Rompuy en Dries Van Noten. 

 

Foto © Jan Verswevyeld