Ademrood: Expo van Paul Vandenbroeck en Pé Vermeersch

Ademrood: Expo van Paul Vandenbroeck en Pé Vermeersch

Klasse Kunsten

ADEMROOD in SALON RADICAL KORTRIJK 

Een installatie-expo met dansvideo’s, soundscape, Berbertextielen, doorprikt met hedendaagse kunst / concept Pé Vermeersch en Paul Vandenbroeck (lid Klasse Kunsten). Van 19 september tot en met 10 oktober 2021  

 

Zestien maanden corona-crisis hebben sporen nagelaten : haast elkeen kampte vroeg of laat met beklemming, bevrijdingsverlangen, oplopende spanning, ‘huidhonger’, ruimtenood ... en vele andere. ADEMROOD is als het ware een esthetische verwerking van de voor velen traumatische pandemie. Zoals de vorige door Pé Vermeersch en Paul Vandenbroeck opgezette ‘tentoonstellingen’ (ENCOUNTERS, MAS Antwerpen, 2017; DESERTSCAPES, Salon Radical Kortrijk, 2019) wil Ademrood eerder een helende esthetische ‘ervaringsruimte’ zijn, die niet uitsluitend bekeken, maar ook beleefd kan worden.

ADEMROOD / ROUGE RESPIRANT/ RED OXYGEN werd in opdracht van het HUMAN.ART.ISTIC festival gecreëerd als een live performance en expo. Het stond geprogrammeerd van 11 oktober tot en met 7 november, volgens de vereiste sanitaire regels. De voorstelling van 40 minuten werd per dag drie keer herhaald.   Het eerste Ademrood moest evenwel gesloten worden op 18 oktober, ten gevolge van de door de Brusselse regering verstrengde veiligheidsmaatregelen tegen de pandemie. De choreografie van Pé Vermeersch voor drie danseressen verkent het kwetsbare van het lichaam en van de aarde, die beiden door ongekende processen overrompeld worden en verzorging, koestering en ademruimte nodig hebben. Ze zocht vooral ook naar de scheppende kracht van ademhaling in het detail en legt daarmee een verband met de monumentale tapijten die evenzeer in een soort van quarantaine gemaakt zijn. 

Deze tapijten, afkomstig uit Tunesië en Marokko,  zijn gecreëerd door vrouwen die in strikte sociale omstandigheden werkten. De traditionele samenleving was immers gekenmerkt door een segregatie der sexen, die voor vrouwen doorgaans neerkwam op een gebondenheid aan het huis. In hun confinement hebben ze evenwel grandioze kunstwerken tot stand gebracht. Hun artistieke vrijheid vonden ze in hun ‘innerlijke migratie’. 

Anders dan in de live versie in Brussel, is de Kortrijkse versie niet langer een voorstelling te midden van de kunstwerken, maar maken Paul Vandenbroeck en Pé Vermeersch een omgeving. De Kortrijkse herneming van het gebeuren is anders opgevat.   Nog steeds omwille van de pandemie werd gekozen om niet met live performances te werken maar om een belevingsruimte te maken. Op zeven beeldschermen wordt een veelheid aan ‘Ademrood-performances/dansen’ getoond. Werken van hedendaagse kunstenaars met wie de organisatoren een affiniteit voelen en een zachte dialoog of een heftig dispuut aangaan met de oude textiele kunstwerken.

In een witte, klinische ruimte ligt de Doorntuin opgebaard, een hobbelig natuurlichaam van vuile bruine aarde doorspekt met goud, en ontelbare bloedrode stekels. Dit werk van Pé Vermeersch, voor het eerst in 2015 in vergankelijke vorm gerealiseerd in openlucht in een volkstuin, en nu herrezen als een blijvend kunstwerk, kan als een kernpunt van Ademrood worden gezien in die zin, dat de gekwetste aarde, en het verzwakte lichaam hier een eerbetoon krijgen.  Daarrond echter ontstaat met en doorheen de andere kunstwerken veel vrijheid en adem. 

De installatie-expo Ademrood is een environment waarin wit en bloedrood mekaar vergezellen, of bestrijden, of steunen. Wit, ‘klinische’ niet-kleur bij uitstek, versus rood, kleur van leven, liefde en passie, maar ook van lijden, bloed en drift. 

Ademrood is na Desertscapes (2019) de tweede ervaringsgerichte expo die Paul Vandenbroeck en Pé Vermeersch in Salon Radical voorstellen. Daarmee stellen ze niet alleen een bepaald concept van expo maken voor, maar ook een eigen ruimte in Kortrijk. In 2017 brachten ze, na twaalf jaar voorbereiding, de experimentele, drie maand durende en eveneens gedanste expo ENCOUNTERS in het MAS Antwerpen. 

 

Vernissage/preview op 18 september om 19 uur 

met een live performance van Pé Vermeersch en cie Radical HeArts.

Reservatie via info@radicalhearts.be

 

DEELNEMENDE KUNSTENAARS 

Een zevental video’s van dansperformances (Pé Vermeersch, Mira Walschot, Noelia Abenza Barceló), een selectie van Berbertextielen door (anonieme) kunstenaressen uit Tunesië en Marokko (collectie Paul Vandenbroeck),  een soundscape van Peter Clasen,  beeldend werk van Saskja Snauwaert (hedendaags kantkloswerk), Anita Evenepoel (kledij-ontwerp en uitvoering), Christophe Denys (schilderkunst), Tamara Van San (sculptuur), Coup-de-Foudre (Goedel Vermandere & Jan Arickx; lichtsculpturen), Linda Vinck (mixed media), Bart Van de Vijvere (schilderkunst), Pé Vermeersch (video, mixed media, beeldend werk).

ADEMROOD is een project van Radical HeArts vzw. Concept: Pé Vermeersch & Paul Vandenbroeck