Winterse Wetenschap - Wetenschap aan de Rand van Chaos

Exhibition

18-12-2023

Koninklijke Bibliotheek van België, Kunstberg 28, 1000 Brussel

Samen met de VUB en de Koninklijke Bibliotheek (KBR) organiseert de KVAB een uniek vijfdaags pop-up evenement 'Winterse Wetenschap’ van 18 tot 22 december 2023.

‘Wetenschap aan de Rand van Chaos’

In de jaren ’80 kwam er grote wetenschappelijke belangstelling voor zelf-organiserende systemen, de chaostheorie en de complexe netwerktheorie.

Deze kenden toepassingen in de natuur- en de scheikunde ('actieve materie', cosmologie, chemische oscillatoren, enz.) maar ook in de biologie en de neurowetenschappen.

Deze pop-up tentoonstelling toont hoe al deze concepten een invloed uitoefenden op AI in de jaren 90’ met autonome robots, artificial life experimenten en de heropleving van neurale netwerken.

Video’s – grafisch  - unieke boeken

De tentoonstelling bevat video’s met  de grondleggers in de wetenschap (*), grafische voorstellingen, uitzonderlijke boeken (**) uit de archieven van de KBR, en (video’s van) robots in actie.

Er zijn ook artistieke objecten te zien uit het wonderkabinet van kunstenares Anne-Marie Maes. 

 

(*) Prigogine, de Duve, Penrose, Eigen, Mandelbrot, Ruelle, Takens, e.a.

(**) Galileo, Newton, Stevin, Laplace, Dodoens, Vesalius, e.a.

 

Praktisch

De pop-up opent op ma 18 december om 14u en sluit op vr 22 december om 15u.

Toegang is gratis dankzij samenwerkingen met VUB en KBR. 

Locatie: Koninklijke Bibliotheek (KBR).

 

Opgelet, op de link van de VUB staat als einddatum nog 7 januari vermeld, wat niet meer actueel is. De shutdown is voorzien op 22 december zoals hierboven vermeld.