Voorjaarsrecital met Herwig Coryn en Daniel Blumenthal

Concert

12-05-2022

Paleis der Academiën, Brussel

Voorjaarsrecital

Organisation

Academisch Cultureel Forum

Herwig Coryn (cello) en Daniel Blumenthal, Buitenlands lid KVAB (piano), brengen een programma met werk van componisten uit de Klasse Kunsten van de KVAB. Er worden werken gespeeld van Piet Swerts, Annelies Van Parys, André Laporte August De Boeck en Cesar Franck. De presentatie wordt verzorgd door Sylvia Broeckaert. 

Dit concert wordt u gratis aangeboden en volgt op de conferentie "Transforming Science" van ALLEA, KVAB en ARB. Registratie is verplicht. 

 

Dit concert maakt deel uit van de viering van 250 jaar Academiën te Brussel. Herwig Coryn nam voor deze mijlpaal het initiatief een cd op te nemen met werken van huidige leden in de Klasse Kunsten. De cd "Virtuoze muziek voor cello solo in België" wordt gepresenteerd tijdens het recital. Herwig koos voor werk van het oudste en het jongste lid op het programma, met name werk van André Laporte en Piet Swerts. Buitenlands lid Daniël Blumenthal zal een pianowerk van Annelies Van Parijs brengen. Het recital sluit af met een werk van August De Boeck en de Sonate voor cello en piano van Cesar Franck.

Op het album kunt u tevens luisteren naar werk van Dirk Brossé, Roland Coryn, Lucien Posman, Rudi Tas, Luc Van Hove en Eugène Isaye.

 

Herwig Coryn

Na studies in Harelbeke, Gent, Brussel en Parijs startte Herwig Coryn zijn carrière bij het solistenensemble "I Fiamminghi", het vroegere Belgisch Kamerorkest. Nadien werd hij solist aanvoerder in het "Orquesta Sinfonica de Navarra". Thans bouwt hij zijn solo carrière, begonnen in 1983 als solist met orkest, verder uit. Ook als chambrist is hij veel gevraagde partner, als lid van het "Beethovenklavierquartett", maar ook in andere formatie's zoals Ôcelli, Quarteto del Liceu, etc

Herwig Coryn nam de 6 suite´s voor solocello van J.S.Bach op. Deze worden verwacht in het najaar van 2022, evenals de CD met "Virtuoze Belgische muziek voor solocello" dat op 12 mei aan het publiek wordt voorgesteld.

 

Daniel Blumenthal

De Amerikaanse pianist, Daniel Blumenthal, begon zijn muzikale studies in Parijs op 5-jarige leeftijd. Blumenthal vervolgde zijn studies aan de American University (AU) in Washington D.C., aan de Universiteit van Michigan en de Juilliard School in New York waar hij zijn doctoraat behaalde. Nadien studeerde Blumenthal verder bij Benjamin Kaplan in Londen. Tussen 1981 en 1983 was Blumenthal laureaat van verschillende internationale wedstrijden: Sidney en Leeds in 1981, Genève en Busoni in 1982 en de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België in 1983. Hij was jurylid van deze laatste wedstrijd in 1995.

Zijn muzikale carrière heeft vele facetten, hij wijdt zich zowel aan het solorepertoire als aan concerti, kamermuziek en liederrepertoire. Zijn zeer uitgebreid repertorium is wellicht encyclopedisch, het omvat zowel de grote klassiekers als ten onrechte verwaarloosde werken zoals bijvoorbeeld het Piano Trio van Claude Debussy, waarvan hij de wereldpremière verzorgde. Tevens werd zijn vingerzetting gebruikt bij de eerste editie van de partituur. Zijn uitvoering van het Trio verscheen samen met de pianoversie van ‘Danses Sacrée et Profane’ op het label Fuga Libera in 2012. Een cd gewijd aan de Franse componist Antoine Mariotte werd eind 2015 op het label Timpani uitgebracht, en een 3-cd set gewijd aan 20ste-eeuwse Vlaamse Sonatinas verschijnt in 2016 op het label Fuga Libera. Zijn uitgebreide discografie telt meer dan 80 cd’s. Hij is lid van het Pianokwintet van de Munt en treedt regelmatig op met gereputeerde internationale artiesten zoals Barry Tuckwell, Pierre Amoyal, José van Dam en Marie-Nicole Lemieux.

Daniel Blumenthal is docent piano aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, alsook pianist en leraar aan het Thy Master Class Chamber Music Festival in Denemarken.

 

 

 

Programme: 

12-05-2022

1 Verwelkoming en presentatie 19:30 - 19:35
Sylvia Broeckaert, Klara (spreker)
2 Concert 19:35 - 21:10

Piet Swerts, La Follia voor solocello
Annelies Van Parys, Schizzo (2010) voor piano solo
André Laporte, C-isme voor solocello
August De Boeck ,Cantilene (cello en piano)

Korte pauze

Cesar Franck, Sonate in la grote terts voor cello en piano (versie Jules Delsart)

3 Receptie 21:10 - 22:00