Verantwoordelijk omgaan met digitalisering

Debate

28-05-2019

Paleis der Academiën

Verantwoordelijk omgaan met digitalisering

Organisation

Royal Flemish Academy of Belgium for Science and the Arts

Activity in the context of the Position Paper 

Decennialang was artificiële intelligentie (AI) veeleer een academisch onderzoeksthema, maar nu lijkt AI in tal van sectoren echt door te breken. Dat dit nu gebeurt, is het gevolg van de fenomenale toename van de rekencapaciteit van computers: zelflerende algoritmes zijn in staat om massale hoeveelheden data, in uiteenlopende verschijningsvormen (beeld, tekst, geluid) en afkomstig van diverse bronnen, te verzamelen en te verwerken.

Een aanzienlijk deel van deze data zijn persoonsgegevens die de gebruikers van diverse toepassingen op het internet al dan niet bewust hebben vrijgegeven. Het recente verhaal van Cambridge Analytica heeft de potentiële risico’s van deze datagebaseerde ontwikkelingen onder de aandacht van de media en het grote publiek gebracht. Op 25 mei 2018 werd in de Europese Unie de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht, die een betere bescherming van persoonsgegevens moet waarborgen en de regelgeving in alle lidstaten op één lijn brengt.

Een nieuw Standpunt van de KVAB is het resultaat van een reeks workshops met experts en ervaringsdeskundigen uit het onderzoeksveld en het bedrijfsleven. Er worden aanbevelingen geformuleerd voor een verantwoordelijke omgang met persoonsgegevens door bedrijven en instellingen, maar ook de rol van de consument wordt belicht. Datagestuurde technologie is bezig productieprocessen en diensten grondig te veranderen. Het bedrijfsleven, de overheden en het onderwijs moeten ervoor zorgen dat Vlaanderen de boot van deze nieuwe Industriële Revolutie niet mist.

 

Programme: 

28-05-2019

1 Verwelkoming 17:00 - 17:05
2 Voorstelling van het Standpunt & de aanbevelingen 17:05 - 17:30
Luc Bonte, KVAB (spreker)
Aimé Heene, UGent (spreker)
Paul Verstraeten, KVAB (spreker)
3 Reacties op het Standpunt 17:30 - 18:15
Jochanan Eynikel, Etion (spreker)
Öztürk Taspinar, Accenture Belux Digital Lead (spreker)
4 Panelgesprek 18:15 - 19:00
Tom Boedts, Febelfin (panellid)
Saskia Van Uffelen, ex-CEO Ericsson (panellid)
Rosamunde Van Brakel, VUB (panellid)
Willy Van Overschée, KVAB (panellid)
Öztürk Taspinar, (panellid)
Jochanan Eynikel, (panellid)
Luc Bonte, (panellid)
Aimé Heene, (panellid)
Paul Verstraeten, (panellid)
Luc Blyaert, (moderator)
5 Netwerkreceptie 19:00 - 20:00