Small Modular Reactors (SMR's) en kernfusiereactoren: nieuwe perspectieven voor de kernenergie?

Debate

08-12-2021

Online

Small Modular Reactors (SMR's) en kernfusiereactoren: nieuwe perspectieven voor de kernenergie?

Organisation

Reflectiegroep Energie

Kernenergie is de laatste tijd een continu aandachtspunt in de pers en de media. Terwijl België zich opmaakt voor een kernuitstap in 2025 trekt de Franse president Emmanuel Macron extra geld uit voor de nucleaire sector. "Tegen 2030 moeten in Frankrijk kleinere, veiligere kernreactoren verrijzen...". Volgens Macron zou dit een antwoord bieden op de klimaatuitdaging en de wereldwijde behoefte aan energie. Ook verscheen recent het nieuw advies van de Hoge Gezondheidsraad waarbij de Raad poneert dat de kernenergie haar eigen risico’s kent en ernstige vragen opwerpt. Vorige week vernamen we dat de nieuwe voorzitter van Kamercommissie Energie in januari 2022 een hoorzitting plant over - volgens de Voorzitter - dé kerncentrales van de toekomst: de kleinschalige en goedkopere ‘small modular reactors’ (SMR). Newsweek laat recent nog weten dat de privésector op recordhoogte in kernfusie investeert. Van de 35 kernfusiebedrijven in de wereld hebben er 18 samen 1,8 miljard dollar aan particuliere financiering ontvangen. Dat staat in het eerste onderzoek van de sector, gepubliceerd door de UK Atomic Energy Authority en de pas opgerichte Fusion Industry Association.

Een debatavond over dit onderwerp heeft vandaag een zeer actueel karakter en de KVAB Reflectiegroep Energie heeft hiervoor topsprekers aangetrokken:

Hamid Aït Abderrahim is adjunct-directeur-generaal van het SCK CEN, het Belgische nucleaire onderzoekscentrum. Hij doceert reactorfysica en nucleaire techniek aan de Université Catholique de Louvain (UCLouvain) en aan de afdeling werktuigbouwkunde van de Ecole Polytechnique de Louvain (EPL). Bij het SCK CEN is hij sinds 1998 directeur van het MYRRHA-project, een door een versneller aangedreven systeem (ADS) dat een subkritische Pb-Bi gekoelde reactor koppelt aan een lineaire protonversneller met hoog vermogen. Hij is coördinator van verschillende projecten van het kaderprogramma van de Europese Commissie met betrekking tot geavanceerde nucleaire systemen en de geavanceerde splijtstofcyclus. Hamid Aït Abderrahim is voormalig voorzitter van SNETP - Sustainable Nuclear Energy Technology Platform en is ook Vice-voorzitter van de Nuclear Science Committee (NSC) van OESO/NEA. In februari 2015 ontving hij de titel van Doctor Honoris Causa aan de Kaunas University of Technology in Litouwen.
 
Jozef Ongena is onderzoeksdirecteur bij het Laboratorium voor Plasmafysica van de Koninklijke Militaire School in Brussel. Hij deed zijn studies aan de Universiteit van Gent, waar hij in 1985 zijn Ph.D. fysica behaalde.  Op fusieonderzoek heeft hij sinds 1990 een actieve wetenschappelijke samenwerking met Princeton University (USA), General Atomics, San Diego, USA, Max-Planck Institut (Greifswald en Garching bei Munchen), Forschungszentrum Julich en ITER (Cadarache, France). Naast een verblijf aan de Joint European Torus (JET in Culham, UK) als Task Force Leader is hij ook Lid van het Technical Advisory Panel (TAP) voor de monitoring van de voortgang in de constructie van ITER.  In 2018 ontving hij de Landau-Spitzer Award door de American Physical Society (APS) voor “experimental verification, through collaborative experiments, of a novel and highly efficient ion cyclotron resonance heating scenario for plasma heating and generation of energetic ions in magnetic fusion devices” Sinds 2021 is hij Lid van de Klasse Natuurwetenschappen van de KVAB.
 
Luc Dufresne is een burgerlijk ingenieur elektro & werktuigbouwkunde (Gent 1974) en heeft een postgraduaat bedrijfskunde (Leuven 1978). In 1975 is hij in dienst getreden bij de Nationale Bank van België (NBB) in de afdeling Drukkerijen. Hij werd secretaris-generaal van de Bank en secretaris van de Regentenraad van de Bank in 2011. Hij werd als deskundige lid van de Commissie 2030 (2005-2007), voorzitter van de GEMIX1 (2009) en GEMIX2 (2012), de commissies over de Belgische energiemix. In 2017 met pensioen gegaan bij de Bank als Eresecretaris-generaal, treedt hij nog steeds op als Voorzitter van de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen. Luc is sinds 2012 ook Vice-voorzitter van het Belgisch nationaal comité van de World Energy Council en lid van de KVAB/ Reflectiegroep Energie.

Programma

18:00 Verwelkoming en inleiding
ir. Ivo Van Vaerenbergh, Voorzitter Reflectiegroep Energie KVAB

18:10 SMR's - nieuwe perspectieven voor kernenergie?
Prof. dr. Hamid Aït Abderrahim, Adjunct-directeur-generaal van het SCK CEN, Voorzitter Sustainable Nuclear Energy Technology Platform

18:40 Kernfusiereactoren - nieuwe perspectieven voor kernenergie?
Prof. Dr. Jozef Ongena, Lid Klasse Natuurwetenschappen van de KVAB, Onderzoeksdirecteur Laboratorium voor Plasmafysica (Koninklijke Militaire School)

19:10 Debat met panelleden en publiek
Panelleden: de sprekers aangevuld met:
Luc Defresne, Vice-voorzitter Belgisch nationaal comité van World Energy Council
Moderator: Ivo Van Vaerenbergh