Internationale handel: de sputterende motor van de wereldeconomie in het corona-tijdperk

Lecture

11-09-2020

Online

Internationale handel: de sputterende motor van de wereldeconomie

Jarenlang was internationale handel vanzelfsprekend. De handel groeide en bloeide en droeg daardoor bij aan onze welvaart. Geleidelijk groeide de kritiek op de neveneffecten en de dynamiek van de globalisering, wat uiteindelijk uitmondde in toenemend protectionistisch handelsbeleid. Dat heeft een aanzienlijke impact op de macro-economische dynamiek met belangrijke welvaartsimplicaties. Vooral de open Belgische economie is kwetsbaar voor deze internationale trend. In deze lezing staan we stil bij de gevolgen van de globalisering, handelsoorlogen en brexit op de Belgische handel én economie en hoe het België vergaat in vergelijking met andere landen.

Jan Van Hove is chief economist van KBC Group en professor internationale economie aan de KU Leuven. Als chief economist leidt hij de economische studiedienst van KBC, zowel in België als in het buitenland. In het verleden was hij tevens verbonden als research fellow aan de University of Michigan (US) en Loughborough University (UK), en was hij gastprofessor aan de Université Libre de Bruxelles, de Université Catholique de Louvain en de Antwerp Management School. Zijn onderzoekspecialisatie is internationale handel en de macro-economische implicaties van economische integratie en desintegratie. Hij heeft ruime ervaring met de academische, beleidsmatige en bedrijfsmatige analyses van internationale economische ontwikkelingen. Geregeld treedt hij op als adviseur voor internationale en nationale instellingen. Tevens is hij voorzitter van de Economische Commissie van het VBO en erevoorzitter van het International Network for Economic Research.

Deze lezing was gepland voor 10 juni 2020. Omwille van de maatregelen met betrekking tot COVID-19 werd de lezing vervangen door een digitaal alternatief. 

 

Bekijk de lezing online