Eindejaarsconcert: Desguin Kwartet

Concert

10-11-2023

Paleis der Academiën

Eindejaarsconcert Desguin Kwartet

Organisation

Academisch Cultureel Forum

Het Desguin Kwartet werd in 2017 door vier studenten opgericht aan het Conservatorium van Antwerpen waar ze met grootste onderscheiding afstudeerden. SWUK Vlaanderen selecteerde het kwartet in 2018 als ‘Artist in Residence’ en kort daarna werd het Desguin kwartet lid van het Orpheus Instituut. Sinds 2019 studeren ze aan de Pro Quartet Academy in Parijs, waar ze regelmatig worden gecoacht door leden van het Alban Berg, Ebène, Danel, Doric en Zemlinsky Quartet. In 2020 werden ze laureaat en publiekswinnaar van de Supernova Classics Competitie en kort daarna werden ze uitgenodigd om deel uit te maken van het Italiaanse Le Dimore Del Quartetto-netwerk.
Het Desguin Kwartet is een graag geziene gast op diverse prestigieuze evenementen. Ze werden uitgenodigd op het Klarafestival, Festival Odegand, Festival van Vlaanderen, het Wilde Westen Kortrijk, Festival de Quatuors à Cordes de Luberon, Leuven Jazz, Jazz Middelheim, Bal Blomet, Arte Amanti Chamber Music Festival, Musik Collagen Darmstadt, en vele anderen.

Het kwartet staat bekend om zijn veelzijdigheid en interdisciplinaire aanpak. De muzikanten delen regelmatig het podium met gerenommeerde artiesten als bariton Werner Van Mechelen, cellist Benjamin Glorieux, het Tsjechische Zemlinsky Quartet, pianist Florestan Bataillie, saxofonist Kurt Bertels en acteurs Stefaan Degand, Ivan Pecnik en Vic De Wachter. In 2022 gingen ze op Europese tournee met de wereldberoemde Fred Hersch, een Amerikaanse jazzlegende die 15 keer is genomineerd voor een Grammy Award. Daarnaast tourden ze met Theater Tieret in een nieuwe kindertheatervoorstelling ZEEFIER
In 2021 brachten ze hun debuutalbum uit met Belgisch werk van Peter Benoit, Joseph Ryelandt en Mathias Coppens. Ze zijn als gastartiest te horen op Mélodies de Verlaine met Florestan Bataillie en Werner Van Mechelen en op het album Repeat van Florestan Bataillie. De drie albums werden opgepikt door Radio Klara, Musiq3 en met lof ontvangen.

Hun nieuwste cd, Fingerprints#4, verscheen in maart 2022 in opdracht van Radio Klara. Op deze cd staan vijftien nieuwe miniaturen voor strijkkwartet, geschreven door Vlaamse componisten. Hun sterk engagement voor het Belgische repertoire resulteerde in een uitnodiging als festivalartiest van de Belgian Music Days in Eupen 2022 en werd bekroond met de prestigieuze Fuga Trofee van de Unie van Belgische Componisten.
2023 wordt een bijzonder jaar met mooie vooruitzichten: het Desguin Kwartet viert zijn vijfde verjaardag en is geselecteerd voor het Europese MERITA platform. Dit laatste betekent een nieuw hoofdstuk voor het kwartet: vanaf 2024 staat er een tournee door Europa gepland met een gloednieuw eigen project. 

Website

 

De tickets kosten 25 Euro, inclusief receptie, en zijn hier beschikbaar

Programme: 

10-11-2023

1 Inleiding 19:30 - 19:40
Luc Van Hove, (spreker)
2 Selectie 'Fingerprints' 19:40 - 19:55
3 Flor Alpaerts: Strijkkwartet nr. 4 19:55 - 20:20
4 Pauze 20:20 - 20:35
5 Joseph Ryelandt: Intermezzo 20:35 - 20:40
6 Peter Benoit: strijkkwartet opus 10 20:40 - 21:00
7 Receptie 21:00 - 22:00