"Onvoldoende jongeren durven kiezen voor wiskunde" - Jan De Beule #Wecomprijzen2023

"Onvoldoende jongeren durven kiezen voor wiskunde" - Jan De Beule #Wecomprijzen2023

De 12 laureaten van de Onderscheidingen voor Wetenschapscommunicatie 2023 zijn gekend! Elke week stellen we een aantal winnaars aan je voor. Vandaag interviewen we Jan De Beule (VUB), die samen met Ann Dooms & Kenny De Commer een Jaarprijs in de wacht sleept voor het project BIMS: ‘The Beautiful Impact of Mathematics in Society.

Stem op Jan en zijn team voor de EOS PublieksprijsRegistreer voor de feestelijke prijsuitreiking in het Paleis der Academiën op 14/11

 

Wat kunnen we zeggen over deze wetenschapper(s) (en het team)?

  • Dat ze dé wiskunde onderzoeken, hartstochtelijk. 
  • Dat de wereld hierdoor beter wordt omdat wiskunde bijdraagt aan economie, maar ook aan de maatschappij. Denk maar aan Artificiële Intelligentie. Omdat wiskundigen complexe zaken kunnen oplossen. De wereld is overigens complex, dus…
  • Dat Jan dit al 20 jaar doet.
  • Dat er volgens hem onvoldoende jongeren voor wiskunde durven kiezen. Dus wilden ze hen inspireren, ook op de campussen zelf.
  • Dat het team trots is op de prijs, het teamwork en het resultaat.
  • Dat ze deze prijs gaan vieren met een ‘megafuif op de campus…’ Dat dit helaas een grapje was (!). Dat Jan het eigenlijk nog niet weet, maar alvast overweegt om tijd vrij te maken om eens een goed boek te lezen.

 

Enkele persoonlijke vragen.

Waarom werd je wetenschapper en niet advocaat, verpleegkundige, piloot, arts of kunstenaar?

Ik had ook pianist kunnen worden.
Op mijn zestiende werd ik door de wiskunde-microbe gebeten. Het concept van ‘onafgewerkte wiskunde’ daagt me uit. De finale trigger was een nota over de stelling van Abel-Ruffini, die zegt dat er géén algemene formule bestaat om de oplossingen van vijfdegraadsvergelijkingen op te schrijven. 

Welke muziek luister jij als wetenschapper om te ontspannen of te focussen?

Alle muziek van Klara Continuo. En om te focussen heb ik geen behoefte aan muziek, maar aan… stilte.

 

Over deze prijs voor wetenschapscommunicatie

KVAB - De Koninklijke Vlaamse Academie (voor Wetenschappen en Kunsten) én de Jonge Academie. Doel: het belang van communicatie voor wetenschappers extra in de verf zetten. 

Prijsuitreiking 14 november, Paleis der Academiën, Hertogsstraat 1, Brussel. Registreer online, het aantal plaatsen is beperkt!

Alle twaalf de laureaten en méér info vind je hier op de website van KVAB.