"Ik voelde de nood om levende mensen te interviewen" - Tinne Claes #wecomprijzen2023

"Ik voelde de nood om levende mensen te interviewen" - Tinne Claes #wecomprijzen2023

Tinne Claes (KU Leuven) onderzoekt de geschiedenis van ongewenste kinderloosheid en ontvangt een Jaarprijs Wetenschapscommunicatie 2023 voor 'Zaad zonder naam', boek en podcastreeks. 

Dit was een manier om iets terug te geven aan de mensen die hun geschiedenis met mij hadden gedeeld.

Hieronder lees je een verslagje van ons (virtueel) interview.

De volgende stap? Stem op Tinne voor de EOS Publieksprijs of registreer voor de feestelijke prijsuitreiking in het Paleis der Academiën op 14/11

 

Foto: Tinne op de boekvoorstelling van 'Zaad zonder naam', samen met drie mensen die hun verhaal met haar deelden, elk vanuit hun eigen perspectief: als arts, moeder, kind.
De bedoeling van het boek was om een dialoog op gang te trekken tussen partijen die zelden met elkaar praten, over een thema dat meestal aan bod komt in gepolariseerde discussies. "Ik was dus erg blij met wat deze foto symboliseert."

Weetjes over de wetenschapper

  • Haar eerdere onderzoek ging over de geschiedenis van anatomie, hierin stond de dood centraal. Ze voelde de nood om levende mensen te interviewen.

  • Wil met haar onderzoek taboeonderwerpen – zoals de spermabank, mannelijke onvruchtbaarheid, seksualiteit – bespreekbaar maken, en onrecht uit het verleden rechtzetten.

  • Koos voor onderzoek dat berustte op persoonlijke getuigenissen. Wetenschapscommunicatie was dan ook een vanzelfsprekende keuze: je bent afhankelijk van mensen buiten de academische wereld en wil dan iets teruggeven aan de bredere samenleving. 

  • Een breed publiek heeft ze zeker en vast bereikt: ze verscheen o.a. in Dag Allemaal! (Zie foto)

 

Persoonlijke weetjes

  • Ze is trots op de prijs die ze nu ontvangt maar vooral op alle mensen die hun verhaal zo kwetsbaar wilden delen voor het boek en de podcastreeks. En de vele reacties die die hebben teweegbracht.
     
  • Ze luistert naar Taylor Swift wanneer ze zich wil concenteren en naar Italiaanse discomuziek tegen de stress.
     
  • Ze deelde met ons haar favoriete foto van haar grootouders. Toepasselijk voor een historica!

 

 

 

Over deze prijs voor wetenschapscommunicatie

KVAB - De Koninklijke Vlaamse Academie (voor Wetenschappen en Kunsten) én de Jonge Academie. Doel: het belang van communicatie voor wetenschappers extra in de verf zetten. 

Prijsuitreiking 14 november, Paleis der Academiën, Hertogsstraat 1, Brussel. Registreer online, het aantal plaatsen is beperkt!

Alle twaalf de laureaten en méér info vind je hier op de website van KVAB.