Francisca Mullens en haar podcast over het belang van een kortere werkweek #wecomprijzen2023

Francisca Mullens

Francisca Mullens en haar podcast over het belang van een kortere werkweek #wecomprijzen2023

Francisca Mullens (VUB) onderzoekt het effect van een kortere werkweek op gendergelijkheid. Ze krijgt een Jaarprijs Wetenschapscommunicatie 2023 voor www.welwerk.be en haar unieke podcastreeks Welgemeend

De gesprekken die ik met andere experten had, waren boeiend voor mezelf, maar waren ook ideaal om via een padcast te delen.

Hieronder lees je een verslagje van ons (virtueel) interview. De volgende stap? Stem op Francisca voor de EOS Publieksprijs of registreer je en kom naar de feestelijke prijsuitreiking in het Paleis der Academiën op 14/11

 

Weetjes over de wetenschapper

  • Doet dit onderzoek over gendergelijkheid sinds ze zich vrijwillig in 2017 aanmeldde om met de onderzoeksgroep TOR het 30-urenwerkweek-project van Femma aan te pakken. Later werd dit een FWO-project.
  • De ongelijkheid die ze onderzoekt, is de volgende:  

    "-Ons systeem is nog steeds gebaseerd op een 38-40 uren werkweek naar een model met de man als kostwinner, die thuis een huisvrouw heeft voor al het onbetaalde werk.

    -Als je kijkt naar onbetaalde uren werk per week (huishouden) en vrije tijd zie je dat de vrouw hier méér uren aan kwijt is.

    Door de werkweek collectief te verkorten voor iedereen, veranderen we de norm (waar sowieso niet iedereen aan kon voldoen) en is deze nieuwe norm haalbaarder voor iedereen:

    -Vrouwen kunnen in deze kortere werkweek gemakkelijker voltijds werken (wat dan bv. slechts 30 of 32 uren per week is, met voltijds loon, opbouw van sociale rechten en krijgen zo ook meer promotiekansen).

    -Mannen krijgen meer tijd buiten het werk en zouden meer van het onbetaalde werk op zich kunnen nemen.

    Op die manier komt er meer ruimte (en waardering) voor het reproductieve werk dat zo belangrijk is."
     

  • Volgde zelf een korte opleiding over podcasten in een wetenschappelijke context. 
     
  • Is heel tevreden met deze onderscheiding, want ze heeft relatief véél tijd aan de podcast besteed, in haar weekends en vrije dagen. "Qua CV krijg je er niet zo direct erkenning voor in de academische wereld, een wetenschappelijke publicatie wordt bijvoorbeeld als belangrijker gezien. Dus de erkenning door de Academie is dan wel heel fijn."
  • Over de padcastreeks zelf:  "Elke aflevering telt zo’n 200-300 luisteraars. Iemand zei me onlangs:  “Amaai, knap, dat is een volle grote aula waar je aan doceert!” En zo ervaar ik dat nu ook."

     De podcast kan je hier beluisteren op Spotify of op Podbean.

Persoonlijke weetjes

  • De prijs wordt gevierd met een etentje, met enkele vrienden en/of collega’s. Iets kleins.
  • Voor ontspanning luistert Francisca naar Beyoncé! Break my soul. Een nummer dat ook relevant is voor de materie waar ik mee bezig ben.Of ik ga los op upbeat nummers, dansbare muziek. Om te focussen daarentegen, heb ik complete stilte nodig.

     

Over deze prijs voor wetenschapscommunicatie

KVAB - De Koninklijke Vlaamse Academie (voor Wetenschappen en Kunsten) én de Jonge Academie. Doel: het belang van communicatie voor wetenschappers extra in de verf zetten. 

Prijsuitreiking 14 november, Paleis der Academiën, Hertogsstraat 1, Brussel. Registreer online, het aantal plaatsen is beperkt!

Alle twaalf de laureaten en méér info vind je hier op de website van KVAB.