Uitreiking van de Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie op 19 november 2024
1-Loopbaanprijs
Een van de belangrijkste onderscheidingen is de Loopbaanprijs. Deze prijs komt toe aan een onderzoeker die gedurende zijn of haar hele carrière aanzienlijke inspanningen leverde op het gebied van wetenschapscommunicatie.
2-Jaarprijzen
Naast de Loopbaanprijs zijn er de Jaarprijzen, die worden uitgereikt aan onderzoekers die met recente initiatieven een significante bijdrage leverden aan het bevorderen van wetenschappelijk begrip en interesse bij het brede publiek.
Dit kan variëren van het ontwikkelen van educatieve programma's, het schrijven van populairwetenschappelijke boeken, het organiseren van interactieve tentoonstellingen, tot het opzetten van platforms voor publieksparticipatie in wetenschap.
Ter illustratie hierbij de titels van enkele van de vorig jaar onderscheiden projecten: Zaad zonder naam, Gokreclame, Helden in Harnas, SOS Antwerpen, Levenwenskaarten, e.a.
Je kan hier een kijkje nemen naar de laureaten 2023: https://kvab.be/nl/prijzen/jaarprijzen-wetenschapscommunicatie
3-Prijs voor de Jonge Belofte Wetenschapscommunicatie
Sinds 2019 is er ook de Prijs voor de Jonge Belofte Wetenschapscommunicatie. Deze prijs erkent jonge onderzoekers die zich onderscheiden in wetenschapscommunicatie. De prijs wordt geselecteerd uit de laureaten van de Jaarprijzen.
Feestelijke uitreiking
De laureaten van de Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie worden op 19 november feestelijk ingehuldigd in het Paleis der Academiën. Deze ceremonie is niet alleen een viering van hun individuele prestaties, maar ook een erkenning van het cruciale belang van wetenschapscommunicatie in de samenleving.
Het biedt een platform voor laureaten om hun werk te presenteren, ervaringen te delen en anderen te inspireren om actief bij te dragen aan het toegankelijk maken van wetenschap.
Belang van Wetenschapscommunicatie
De Academie wil met deze onderscheidingen focussen op het groeiende belang van communicatie rondom wetenschap.
In een tijdperk waarin wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen snel plaatsvinden en invloed hebben op diverse aspecten van het dagelijks leven, is het essentieel dat wetenschappers hun bevindingen op een begrijpelijke en relevante manier kunnen overbrengen.
Effectieve wetenschapscommunicatie draagt bij aan een beter geïnformeerd publiek, bevordert kritisch denken en kan bijdragen aan weloverwogen besluitvorming in de samenleving.
Samengevat
Of het nu gaat om een loopbaan vol toewijding, een recent innovatief project of de veelbelovende inspanningen van een jonge onderzoeker, deze prijzen benadrukken de waarde van het delen van kennis en het inspireren van anderen.
Door het uitreiken van deze onderscheidingen wil de Academie een cultuur stimuleren waarin wetenschap toegankelijk is voor iedereen en waarin de dialoog tussen wetenschappers en het publiek wordt bevorderd.
Dit draagt bij aan een samenleving die beter is uitgerust om de uitdagingen en kansen van de moderne wereld te begrijpen en aan te gaan.
EOS
Ook dit jaar zal je kunnen stemmen via EOS op je favoriete wetenschapscommunicator, zoals in 2023: https://www.eoswetenschap.eu/publieksfavoriet2023 , en dit (onder voorbehoud) vanaf 21 oktober 2024.