Congres: Kunst & Stad

Symposium

27-02-2016

Paleis der Academiën, Brussel

Activiteit in het kader van de Denkerscyclus 

Activiteit in het kader van het Standpunt 

Wat betekenen steden voor de kunsten en wat betekenen de kunsten voor steden in verleden, heden en toekomst?

Onder leiding van Denker Professor Cees Hamelink werd vandaag bekeken hoe de relatie tussen de steden en de kunsten de afgelopen eeuw, decennia is gegroeid en welke vormen die zal aannemen tegen 2050. Lezingen werden gegeven door Sven Gatz (Vlaams Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel), Koenraad Jonckheere (UGent, Jonge Academie) en Sas van Rouveroij van Nieuwaal (Kabinetschef Algemeen Beleid Vlaamse Regering). Daarnaast werd in de toekomst gekeken en werden scenario’s gepresenteerd die de toekomstige verhouding schetsen tussen de stad en de kunst. Deze kwamen tot stand tijdens een creatieve denkoefening met kunstenaars, (kunst)wetenschappers, architecten en denkers van de KVAB en de Jonge Academie.

De architectuur, de musea, de operahuizen, de concertgebouwen, de toneelhuizen en de openbare ruimte bieden de stad een meerwaarde. Hoe organiseer je tegen 2050 de interactie tussen oud en nieuw? Voor culturele instellingen is de stad de thuisbasis en de wereld het speelveld. Hoe gaat het urbane kunstbeleid met deze evolutie om? Allemaal kwesties die tijdens dit symposium aan bod kwamen.

PROGRAMMA

10:00 - 12:30

Voorzitter Siegfried De Buck

Verwelkoming
Cees Hamelink, Denker in het Denkersprogramma Kunst & Geld, UAmsterdam

Opening van het congres
Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel

Kunst en stad in cultuurhistorisch perspectief
Koenraad Jonckheere, UGent, Jonge Academie 

De hedendaagse situatie van steden als trekkers op cultureel gebied
Sas van Rouveroij van Nieuwaal, Kabinetschef Algemeen Beleid Vlaamse Regering

Lunch

14:00 - 16:30

Voorzitter Maximiliaan Martens

Toekomstscenario’s voor Kunst & Stad
Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Welke kunst(vorm) vind je er terug? Wie is het publiek? Maatschappelijke, politieke en economische evoluties vormden het startpunt van een visionaire denkoefening door experts: Siegfried De Buck, Katelijne De Corte, Michiel Dehaene, Ugo Dehaes, Lionel Devlieger, Frederik De Wilde, Erik Mannens, Maximiliaan Martens, Pieter Martens, Lucien Posman, Noël Salazar, Karel Van Haesebrouck, Anne-Mie Van Kerckhoven en Bart Verschaffel. Het resultaat is een dynamische, audiovisuele presentatie.

Slot & aanbevelingen
Cees Hamelink